Звездата е известна под обозначението TYC 8998-760-1 и се намира сравнително

...
Звездата е известна под обозначението TYC 8998-760-1 и се намира сравнително
Коментари Харесай

Историческо постижение: Учени заснеха за пръв път планети около звезда като Слънцето!

Звездата е известна под обозначението TYC 8998-760-1 и се намира относително близо до нас – едвам на 300 светлинни години от Слънчевата система. Тя е релативно млада и както подчертах при започване на тази обява, съставлява аналог на нашето Слънце.

До този миг откривателите са разкрили хиляди планети в нашата вселена. За страдание за съществуването на множеството от тях съдим единствено въз основата на косвени способи. Съвсем дребна част от известните извънслънчеви планети са снимани непосредствено. А снимането по едно и също време на две или повече планети към непознати звезди се случва даже още по-рядко – до момента учените са съумели да фотографират единствено две планетарни системи. При това звездите на тези системи са доста по-различни от нашето Слънце. 

Сега обаче за пръв път разполагаме със фотография на планети към слънчевоподобна звезда. Иначе самата планетарна система още веднъж е коренно друга от Слънчевата. Двете снимани планети са газови колоси, които са на дистанции от звездата си, възлизащи надлежно на 160 и 320 астрономически единици. Нашата лична Слънчева система е значително по-малка – поясът на Кайпер, където се намират най-далечните дребни планети като Плутон, се простира не по-далече от 55 астрономически единици.

Все отново снимането на планетарни системи към звезди, сходни на Слънцето, е значимо, даже и самите планети да са разнообразни от тези, които познаваме. Това ще помогне на учените да схванат по-добре еволюцията и историята на нашата лична Слънчева система, в това число и на Земята. 

Източници: ESO, Cosmoquest

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР